SAHDIN VALMISTAMISESTA

Sahti on suomalainen perinnejuoma, joka sopii erilaisiin tilaisuuksiin. Sitä voidaan valmistaa miedoksi janojuomaksi tai vahvemmaksi seurustelujuomaksi. Seuraava ohje sopii hyvin kotivalmistamiseen, mutta sahtia voidaan tehdä suuremmassakin erässä, jolloin ainesmäärät ovat tietenkin suurempia ja valmistuspaikka esim. tilava sauna, jossa on vierteen valmistamiseen sopiva vedenlämmitysastia, sekä vierteen valuttamista varten tarvitaan vielä asianomainen kuurna.

SAHDIN VALMISTUSOHJE

Valmistusaineet:
3 kg sahtimaltaita
0-400 g ruismallasta
5-20 nappulaa humalaa (esim. Lenmill), voi käyttää myös humalankukkia
12-15 l vettä
50 g hiivaa (pullahiiva)Sahti valmistetaan sähköliedellä ja lämpötilaa säädetään levyn valintakytkimellä. Valmistusvälineet pitää puhdistaa hyvin huolellisesti koska sahti lähtee herkästi käymään maitohappobakteerin avulla, jolloin siitä tulee happaman ja erittäin huonon makuinen eli se on aivan pilalla!

  1. Sekoita maltaat ja melkein kiehuvaa vettä suuressa kattilassa (väh. 10 l) kunnes syntyy paksua puuroa.
  2. Tarkista lämpötila. Pitää olla n. 70 °C, ei kuumempi. Jos ei ole, lämmitä varovasti!
  3. Anna muhia 4 tuntia. Tarkista välillä lämpötila. Aseta reiällinen sanko pöydän reunalle tai muuhun sopivaan paikkaan, pohjalle puhtaita (huuhdeltu kuumalla vedellä) katajan oksia ja sen päälle höyryritilä tai sitten toisin päin (suosittelen katajia ritilän päällä). Kataja antaa omaa makuaan sahtiin, mutta sitä ei välttämättä tarvitse laittaa ollenkaan. Sangon alle astia, johon vierre valuu.
  4. Mäskin pitäisi 4 tunnin kuluttua maistua makealta. Mätä mäski sankoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä, kunnes vierrettä on tullut 12-15 litraa tai valuta 5-6 litraa ja laimenna vedellä 12-15 litraan.
  5. Keitä vierre kattilassa varovasti, kunnes vaahto häviää (tai poista vaahtoa sitä mukaa kun sitä ilmestyy), n. 15 min.
  6. Siirrä vierre huolella puhdistettuun käymisastiaan, jäähdytä vierre huoneenlämpöiseksi ja lisää hiiva.
  7. Sulje käymisastia, laita vesilukko paikoilleen ja anna käydä 3-4 päivää.
  8. Siirrä kylmään esim. kanistereissa tai käymisastiassa viikoksi. Hiiva painuu pohjalle ja voit lapota sen toiseen astiaan tai pulloihin. Voit antaa myös sahdin olla hiivan päällä ja ottaa tarvittavan määrän.Tässä muutamia kuvia sahdinvalmistuksesta:

KUVAGALLERIA 1 (sahtia 1991 osa 1)

KUVAGALLERIA 2 (sahtia 1991 osa 2)

KUVAGALLERIA 3 (sahtia 1992 osa 1)

KUVAGALLERIA 4 (sahtia 1992 osa 2)

Ja tässä yksi sahtilinkki:

FINNISH SAHTI-The oldest beerstyle still alive


Takaisin Karin pääsivulle!